30 juni 2024

Sista helgen i juni

 En del aktiviteter i helgen. I stugan var det vägföreningsmöte på lördagen.  Innan mötet fixade vi lite arbete vid vår väg. Fyllde vår släpkärra med sly som annars blir liggande efter att Vattenfall sågat ner. Några grusade på lite där det behövdes och trimmade av kanter till diken m m. På kvällen var det sommarfest med vägföreningen. Alla tar med sig egen mat och dryck och festkommittéen hade ordnat såväl tipspromenad som kul femkamp. Vi hade tur med vädret och kunde sitta ute även om det blåste.





Fina hunden Teddy som hör hemma på gården där vi var. Så väluppfostrad.


Vår yngsta son hade ”bokklubben” på besök i stugan. De hade utökats med några respektive sen sist de var i stugan. Så de blev 8 pers med Rikard men bodde i småstugorna och skötte ju sitt. Fina ungdomar och kul att de kommer. De roade sig med lite allt möjligt alltifrån löpning, gympa, korsord, bad och bastu. Lite glad blev jag när jag såg att någon läste Maken av Gun-Britt Sundström. En av få böcker jag läst om. Gillade den när jag var ung. Kanske borde lyssna på den igen. Eller inte?



 
Korsordsklurande. Vi vände på bordet i växthuset så gick det att klämma in sig åtta personer även om två tyckte det blev för varmt.



Vårt hemmagjorda corn hole spel kom till heders på kvällskvisten.


Vi åkte hemåt idag och på vägen hem stannade vi till vid en trädgård utanför Salbohed. Det var ju det trevliga arrangemanget Tusen trädgårdar i hela Sverige idag. 


En Kryddbuske tror jag detta är. Sägs dofta kanel.

Ett upphängt gammalt fönster och en vacker pion på väg att blomma över



Stjärnflocka, en vacker vädd och timjan.


Var hem med våra grejer och tog lite lunch sen åkte vi till fyra trädgårdar runt Västerås också. Behövde ju inte vattna hemma för det skötte regnet om. Vi hade regnkappa / paraply så var mest gympaskorna som blev blöta. 

Så fina kanter runt rabatterna vid en trädgård i Irsta. Den har jag besökt förut men då var inte Göran med.
Inte vad man förväntar sig när man kliver in i en till synes vanlig villaträdgård. Den bjuder på så mycket mer. Bland annat en stor damm med vattenfall. Men de snygga kanterna imponerar nog mest på mig.

I en annan trädgård i samma område var det ett snyggt staket av armeringsjärn som delvis var klätt med humle för att dölja komposten som imponerade. Det var också så fint med det diskreta staketet mot skogen som växter kunde klättra på men också skogen kunde ses igenom. Dessutom höll det hungriga rådjur utanför.

Lite längre mot Enköping låg en stor trädgård där mycket arbete lagts på fina avgränsningar med häckar av olika slag. Imponerande arbete verkligen! En uttjänt hydrofor fungerade som eldningstunna. Bra idé.


Väldigt vackert med kastanjestaketet runt köksträdgården som väl också tjänade sitt syfte mot objudna djur.


Till sist stannade vi till hos Zetterbergs trädgård i Dingtuna. Känner igen Annika sen floristutbildningen och har varit i trädgården förut. Men kul att se hur det ändrar sig. Hon har även keramikverkstad med kurser så visade även sina alster. Hennes man tar vackra foton. Jag fotade mindre än vanligt pga regnet. Tyckte lite synd om de som visade sina trädgårdar. Det är mycket förberedelser och en del har fika, plantförsäljning mm men tror det var rätt välbesökt ändå trots regn. Trädgårdsmänniskor är väl inte så kinkiga och de flesta var väl glada för regnet som behövs. Tycker det är kul med Tusen trädgårdar några idéer och lite inspiration får man alltid med sig. 






27 juni 2024

Sommarlivet


Sköna dagar i stugan och hem och titta till emellanåt. Skönt och bekvämt att det är nära men tillräckligt långt emellan. Ute mest hela dagarna. Sjön är varm så blir många dopp och simturer. Pyssel med växthuset och annat utomhus. Lite besök har vi haft och hunnit med en helg i Örebro och firat både min födelsedag och midsommar.



Vår äldsta son Henrik kom från Tyskland med sin Nathalie över midsommardagarna. Så kul att ses och fira midsommar ihop. Blev en båttur till Barken Lodge i Smedjebacken för lite sen lunch på midsommardagen. Glad vi inte bokade för middag som vi först tänkte då var det fullbokat för det tog en evig tid med maten eller ja allt. Hoppas de jobbar upp sig när de nu gjort så fint och satsar. Men kul med en utflykt och trevligt sällskap. Midsommarafton blev också så bra även om vi saknade våra vänner Marianne och Håkan i år. Vi hade knytis med bästa stuggrannarna både på lunch och kväll. Eftersom Nathalie var med for vi också in till byn och dansade runt stången så hon skulle få se ett större firande. Trevligt ordnat vid byns badplats. Sån tur med vädret verkade det vara i stora delar av landet.





Grannarna i båten före på väg till Smedjebacken. 


Ja dagarna rullar på. Inte svårt att sysselsätta sig. Så skönt att kunna ta sig en stund på bryggan och en simtur när man gjort lite nytta. Ljuvlig temperatur i vattnet. 


Den första luktärten står i en vas. Man ska ju plocka så det kommer flera. Dahliorna börjar slå ut.
Första gurkorna skördade och mina zucchinis Latino och Genovese blommar så får väl skörda där med snart trots att de bara står i små krukor verkar de trivas. Brukar plantera ut de i landet vartefter vi grävt upp potatis men potatisen här är seg i år. Hemma är det mer fart på de.


Så vackra blommor. Går ju att äta de med finns många fina recept på det men lite pyssel. Bladen går också att äta såg på sevärda serien Italien med Stanley Tucci att de hade de i en sallad. Får testa det kanske.






08 juni 2024

Så fina dagar

 Oj vilket väder vi har haft. Känns inte som det bara är början av juni. Men ikväll har vi tänt både ljus och en brasa. För nu blev det regn och kyligare. Lite typiskt början-på-sommarlovet-väder. 

Förra helgen kom min bror, hans Emma och lilla dottern Hedda på besök i stugan. De chansade på att vi var här. Kul med spontanbesök. Jag hade precis röjt klart ute och tagit ett dopp när de dök upp. De hade med tårta så vi firade både min bror och Göran lite i efterskott. De fyller ju båda på Norges nationaldag. Lilla Hedda som snart blir tre år var så nöjd och glad över att bada, meta, sparka boll och plocka med kottar. En gullunge.



Den här helgen blev inte sämre den. Rikard kom hit redan i tid för middag på onsdagkväll. Vi hade hållit på ute hela dagen. Vi var tre vändor till tippen som var öppen mellan 13 och 15. Samma tid som det regnade här så blöta blev vi. Var ändå skönt att få bort det vi hann med. Sken upp till kvällen men lite blåsigt så vi åt i växthuset. Grillat med tzatziki och sallad. 



På Sveriges nationaldag kom först våra kompisar Håkan och Marianne förbi spontant. De var på utflykt. De hade med en god krans från Elsa Anderssons i Norberg. Trevligt och alltid kul att ses. På kvällen var vi bjudna till våra stuggrannar. Jättetrevligt och gott. Så vilken nationaldag vi fick!

Rikard gillade de goda entrésnittarna som Carina bjöd på. Jordgubbar, chèvre och balsamico. 


Igår jobbade Rikard från stugan och vi åkte hem en sväng över dagen för att uppvakta en student. De hade tur med vädret. Kom bara några stänk. Alltid kul med student. 


Flaggan i topp på skolgården och konfettin yrde och vi hittade vi på fina Eric.



En stunds eftertanke innan flakfärden drar igång.  


Trevligt firande efteråt men vi smet vid kaffet för vi ville hinna träffa Rikard lite innan han skulle tillbaka till Stockholm igen. 


Far och son och en halloumi sallad. Så mysigt att sitta i växthuset. Blyblomman slår ut alltmer.


Nöjd över all sly jag röjt. Så fint med nya gärdsgården och hundkexhavet utanför. 


Idag var vi en sväng till Västanfors hembygdsgård där det utlovades plantmarknad. Men var lite svag uppslutning. Kul med en tur alla fall. Köpte ett löjtnantshjärta som ska planteras hemma. 



Löjtnantshjärta vid Mor Stinas stuga vid hembygdsgården. Kul att ha en planta därifrån.

01 juni 2024

Bra start på juni

 Juni startades upp på bästa sätt med ett morgondopp i 22 gradig sjö. Ja en liten simtur till och med före frukost. Bilden är från kvällsdoppet på majs sista dag. Lika ljuvligt det med efter en eftermiddag med trädgårdsarbete.


Jag hade roat mig med att klippa de två Bollpilarna i stugan och ta reda på klippet genom att köra det genom min nya kompostkvarn som hittills verkar toppen. Enkel att hantera och gör jobbet. Min tanke är att ris, sly, klipp ska köras genom denna och sen kan jag använda resterna till att jämna ut marken som är så ojämn där vi tagit ner träd. Ett projekt över tid givetvis men ändå. Bra att få användning av det man redan har i ett kretslopp. Förutom att den för oväsen var det väldigt tillfredställande sysselsättning. Kommer bli roligare att städa upp nedfallna grenar, klippa sly osv. 


En överfull skottkärra och ett fång grövre kvistar maldes ner till ett lass att fylla ut ojämnheter med.
Som att mata ett kakmonster så kommer kalla kompostkvarnen Cookie. Köpte den på Biltema efter att ha studerat diverse tester mm i vanlig ordning. Den har en vals inte knivar. Hoppas den fortsätter fungera lika bra som på premiären. Kom ett litet förlösande regn men då kunde jag stå under tak vid vedbod och jobba.




Ja det blev ett uppehåll här på bloggen. Maj svischade iväg. Det blev ju sommar i en hast efter en iskall vår och mycket att göra utomhus både hemma och i stugan. Göran har ju varit lite justerad efter ett höftbyte men rehab går bra och känns hoppfullt. 

Vi gjorde en liten tur till Ludvika på fm idag. Var bland annat förbi Lilla Wextverk en handelsträdgård av den trevligare sorten inrymd i en fd Kraftcentral. Det har blivit så fint där och små detaljer som gör skillnad tycker jag. Känns personligt och välkomnande att göra ett besök. 



Plantskolan omges av ett vackert kastanjestaket. Det finns glass att köpa och den trevliga tjejen bjöd på kaffe. 



Blev påmind om ett litet pyssel med skedar som jag också hade på lut men som inte blivit av än.





Några små plantor fick följa med hem en gurkplanta, plättar i luften och en rosmarin och en liten lättskött undulat till växthuset. Hade tänkt fortsätta röja lite på tomten men det var tryckande varmt så vi unnade oss en stund på bryggan med bad och jag löste sommarens första korsord. Fick hjälp med vår brygga igår. Den fick sig en kyss av isen i år trots en gedigen konstruktion. Det är otroliga krafter. Men får väl vara glad att den klarat sig i 14 år och nu är återställd. Stenmuren mot sjön har också fått känna på isen i år. Några stora stenar har rasat så det får bli ett sommarprojekt.