28 november 2022

Första adventshelgen

Den lilla boken Sagan om saffran av Gunnel Carlson är kul och lärorik att läsa. Jag lånade den på biblioteket. Detta eminenta ställe som har så himla bra service som jag nyttjat flitigt. Vilket utbud ändå!

Saffran är sannolikt en av världens äldsta kryddor. Hittades i Grekland för ca 5000 år sen. Namnet saffran  kommer av persiskans ord för den gula färgen.  Ja jag tycker du ska läsa boken. Numera odlas det saffran i liten skala även i Sverige. Största mängden saffran 90 % odlas i Iran. Spännande att läsa om historien och handeln med saffran. Kanske var det munkar som också hjälpte till att sprida knölen (för det är inte en lök lärde jag mig) över Europa i ihåliga vandringsstavar. 



Blev tipsad om att Gunnel pratade om saffran i Meny i P1 den 24 november du kan höra avsnittet här: https://sverigesradio.se/avsnitt/gunnel-odlar-saffran-i-tradgarden Hon odlar saffran i sin trädgård    t o m och när man lyssnat på henne blir man ju sugen på att testa. Kanske bara gräva ner ett par stycken i tomma pallkragar i slutet augusti för skörd på senhösten. Räcker kanske till några lussekatter :)



 Vi hade en skön adventshelg i stugan. Lite småfix på lördagen och jag satte upp en stjärna i växthuset.



Två små granar på plats utanför växthuset. Det var lite disigt och grått men vi fick en skymt av solen.









När solen var på väg ner tog vi en bastu med dopp i sjön. Lite behagligare med bastu före och efter än förra helgen när det blåste som tusan och vi bara doppade oss utan någon bastu i Säfsen.



På söndagen var vi på en mysig julmarknad i Säter. Riktigt fint ordnad och inte så mycket krafs.
Vi köpte två ostar från Murbo-Annas att äta med andakt så småningom och en påse lussebullar. Har inte bakat själv än. Även en påse med en variant av tändkottar tillverkade av Gärdets dagliga verksamhet som var gjorda av tidningspapper som blötts och torkats och doppats i stearin. De såldes inne i Rådhuset och många lovordade hur bra de var. Men bara kul att gå runt och kika lite och känna lite stämning.





Man hade utlyst en tävling också bland julskyltade fönster. I det mest spektakulära kanske låg en levande "tomte" i en säng och läste och vinkade. Fönstret här ovan var nog utom tävlan men tyckte det var kul med alla små figurer. Eller hos en skönhetssalong där de målat så fina vita motiv från Säter. Kyrkan i verkligheten på bilden under med hästen som drar vagnen.



Inte så mycket snö kvar hemma.när vi kom hem igår kväll. Men det lyser mysigt i fönstren.


Efter att jag tog bilden har en  gran kommit på plats utanför också. Lite vitt på marken skulle lysa upp.
Tycker adventstiden är fin. 








4 kommentarer:

  1. Låter som en trevlig bok! Så fint i växthuset och bastu och vinterbad kanske jag hade vågat mig på!😁
    Julmarknader är ju trevligt. Bara det inte är mycket folk! Ogillar trängsel o krimskrams! Men så behöver det ju inte alltid vara.
    Kram, Gunilla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja boken var kul att läsa! Ja detta var en trevlig julmarknad. Mestadels hantverk och ätbara produkter som såldes. Sen gillar man väl inte allt slags hantverk men det fanns mycket fint tyckte jag. Säter är ju en liten stad men det var nog man ur huse under marknaden och säkert många som åkt dit. Vi träffade på vänner från Västerås. Vinterbad i kombination med bastu är helt ok fryser mest om fötterna. Själva doppet är inte så fasligt. Får kanske önska såna badskor av tomten.
      Kram Annika

      Radera
  2. En bok om saffran är ju ett måste! Det godaste som finns :) Ska kolla om den finns på vårat lilla bibliotek i byn...
    Härliga bilder från julmarknaden! Vädret är sååå grått och trist här just nu, bäst att hålla sig inne. Ha det gott & ta väl hand om dig!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättetrevlig och lärorik bok! Lite vitt på marken lyser upp så hoppas på en vit jul.
      Kram Annika

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.