Vi var en sväng till Älvdalen och hälsade på vår vän Stina. Det har blivit lite av en tradition på sensommaren. Förra året när vi var där plockade vi massor av hjortron. Första gången för oss. Hade kvar hjortron i frysen ännu och det såg ut som det skulle bli en hel del regn så på torsdagen blev det istället bakning i en riktig gammal vedugn som Stina har. Jätteroligt att få vara med om det.
Stina hade förberett tillsammans med andra vänner hon hade på besök. De hade eldat upp ugnen och hon hade gjort den gigantiska degen till kavelgris som bl a innehåller kokt gammelpotatis. Brödet heter kavelgris och är ett slags tunnbröd typiskt för Älvdalen.
Ugnen var nog lika gammal som huset ca 75 år och titta på den gigantiska degen som legat på jäsning i det gamla tråget. Så roligt att hon låter denna tradition leva vidare och använder allt igen. Så kul och mysigt att få vara med och baka.
Man använder rejäla kavlar med spår i och som en sista touch ska kruskaveln användas för det inte ska bli bubblor i brödet.
Mycket mjöl ska användas när man bakar. En blandning av kornmjöl och rågmjöl. Sen var det lite "rundpingis" så att den som kavlade hade närmast till ugnen och vi bytte plats vartefter.
Ovant att använda så mycket mjöl. Överflödet borstades bort.
Lite snabb och bestämd skulle man vara och hålla sig lågt ner mot bakbordet så inte kakorna gick sönder. Stina hade tålamod med oss nybörjare och var pedagogisk när hon lärde oss.
Så rullades kakorna upp på något som såg lite ut som ett långt basebollträ.
Och skjuts in i ugnen! Lite kvick fick man vara att rulla ut kakan.
Titta så fina bröd!
Ja vi bakade på ett par timmar och de färdiga kakorna veks och fick vila under dukar/lakan.
Vi vågade inte ta någon paus men när degen var slut och vi hade bakat ut 30 stycken stora kakor blev det dags för lite lunch. Göran hade varit och hämtat ett gäng goda färdiga sallader på ett ställe i byn. Först satt vi ute för vädret var bättre än befarat men sen flyttade vi in i härbret. Tog lite fina bilder från
Stinas fina härbre när vi var där för några år sen. Klicka på länken så ser du. Så mysigt att sitta där inne.
Ja vilken trevlig dag och kväll vi fick. Vi gjorde ganska små pizzor med olika fyllningar bl a chevre.
Igår var det hjortronplockning och korvgrillning som vi sysselsatte oss med. Hittade inte lika mycket hjortron som förra året men som sagt hade ju kvar i frysen så gjorde inget. Bara skönt att vara ute.
Lite bilder från hjortronplockning från förra året hittar du här: Sommarens höjdare
Väldigt goda korvar som vi grillade var det också. De kom från Siljans chark och hade hög kötthalt 89-93%. Den ena hette Fjällgrillare tror jag och innehöll bl a salvia och citron den andra var en vitlökskorv.
Så kul och lärorikt att få baka med ett proffs! Mycket inspirerande bilder! Ja, det var mycket som ni hann med. Visst är det roligt att få uppleva olika saker. Berikar!
SvaraRaderaKram Nilla
Ja det var jättekul att ses och att få baka i hennes ugn och ut på myren.
RaderaKram Annika