09 september 2020

September



September brukar vara en fin månad. Sensommarkänslan hänger kvar men det märks också att hösten är på gång. Bara man fått känna att det varit sommar har jag inget emot hösten. Tvärtom. 
Alla årstider har sitt. Vi kände oss tacksamma som fick starta månaden med morgondopp och en lång cykeltur. Besök av svägerskan och solsken. 


Plockade av krusbärsbusken och kokade lite marmelad. Har lagt in lite gurka också. Men godast är det att ta en gurka från växthuset, skiva och ha på lite salt på ett gott knäckebröd med leverpastej eller ost. Har haft några olika gurkor. Både slanggurka och några mindre sorter. 


Experimenterar lite med tomater. Olika sorter även där. Har plockat en hel del och ätit direkt. 
En del får sitta kvar och en del har jag lagt ut på brickor både hemma och i stugan. Så får de mogna på olika sätt. Har kört någon plåt i ugnen med lite olika grönsaker och tomater att ha i köttfärssås och grytor längre fram. Fint att plocka fram ur frysen. 


Känner oss så nöjda över sommaren även om det varit en konstig tid. Så tacksamma för att vi har stugan och har kunnat tillbringa mycket tid där. Mycket har handlat om odling och växthuset för min del. Vi har cyklat mycket runt omkring stugan, badat och gjort utflykter. 

Dahliorna kom nästan en månad sent. Antar att det berodde på att juli var så kall. Även maj fast det har man ju glömt nu. Men nu är de så fina. Plockar buketter och njuter av de. Detta är den mörkaste i rabatten. Vet inte namnet men ser ut som vinröd sammet.


Tog hem en knallig bukett sist. Gäller att passa på innan det blir kallt.


Köpte en Diademblomma i våras. Ett litet skott som vuxit och nu har massor av knoppar. 
En brasiliansk skönhet som ger blå vackra blommor. Gillar fukt och värme. Så har trivts i växthuset.
Hoppas jag hinner få se blommorna innan det blir för kallt bara. Har aldrig haft den förut.


Den lilla Passionsblomman har vuxit och vuxit och gett så många blommor. Nästan den som varit mest fascinerande i sommar faktiskt. En enda Stockros har jag men den har vuxit på längden och levererat blommor i månader. Så hoppas den vill föröka sig. Låter fröerna ramla så får vi se. De brukar ju kunna växa på de mest hopplösa ställen så ska nog inte få för mycket vård.

Luktärterna kom sent de med. Men härligt att njuta av doftande buketter in i september. Klockrankan har knoppar hoppas de hinner slå ut innan frosten tar de. Satte upp armeringsnät runt vedbon där klängväxterna får hållas i Falurödmålade pallkragar.


Rosenskärorna var sen men kom med besked nu har det blivit många buketter. Bakom den här lite vilda stjälken syns Zinnior och Dahlia framför tomatväggen på garaget.


Vallmon blommar fortfarande utanför växthuset i stugan. Hemma har de blommat över jag har klippt av frökapslarna och spar de till nästa år. Ser att de frösått sig och att det är smått på gång. Går ju att höstså de för tidigare blomning.


I och med växthuset blev "baksidan" på stugan så mycket mysigare. Lite mer innergårdskänsla. 




Ja det har känts som sommar  mitt på dagen vissa dagar men på morgnar och kvällar märks hösten.
Är det varmare i sjön än i luften blir det dimma på morgonen. Lite magiskt när det sen spricker upp.


  Eller när fullmånen visar sig. Det är också speciellt. Mysigt att tända ljus när det blir mörkare ute.





2 kommentarer:

  1. Egen skörd som ger gottigheter till skafferiet, vackra blommor och morgondopp! Härliga september!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja en fin månad brukar det vara! Roligt att skörda lite och göra något av det som man använder eller kan ge bort.
      Kram Annika

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.