Jag har lyssnat på Emma Hambergs senaste bok Au pif. Franska recept och små berättelser. Ställde mig också i kö för den på biblioteket eftersom man missar de vackra bilderna när man bara lyssnar.
Har lyssnat på Emmas tidigare böcker också. Gillar de. Hennes Sommarprat var en liten kompott av det jag lyssnat på tidigare. Så läs böckerna först om du inte redan lyssnat på hennes Sommar. Hon är livsglad och har en förkärlek för Frankrike och frukostar, helst långa sådana med tolv olika marmelader. Jag blev lite inspirerad och gjorde alla fall två goda marmelader här om dagen. De fick stå ute för att svalna på mitt gamla betonghjärta som blivit lite mossigt med åren.
Så behändigt med syltsocker att göra bara små satser marmelad på det man har och känner för. Jag brukar väga och ta hälften så mycket socker som bär och det brukar bli bra. Då blir det inte alltför sött. Bara koka som det står på påsen och skumma. Lätt som en plätt.
Blev en riktigt huslig pysseldag i tisdags. Bakade även en rabarber och kardemummakaka och gjorde en köttfärspaj med lite salami i. Perfekt att putta ner lite vad man har i en paj, grönsaker och riva det sista av en trist ost.
Ja vi fick riktigt mycket gjort innan vi fick besök på kvällen. Först sålde vi en massa överblivet virke som var kvar efter bastubygget och garaget. Göran har byggt två vedförråd av spillet och överblivet men resten behövde vi inte ha kvar. Hade lagt ut det på en lokal säljes/köpes sida och fick napp. Win-win. Hon som köpte tyckte det var som julafton och vi var glada att bli av med det. Var ju nyskick och grundmålat och hon fick ett bra pris. Men hellre än att det bara blir liggande.
Handduken köpte jag i Belgien när vi var på vår resa i juni. Så mysig butik som hette Dille & Kamille som hade en massa kul köksgrejer och annat till bra priser. Startade 1974 i Utrecht i Nederländerna men finns även i Belgien och Tyskland och på nätet. Filosofin är vardagslycka att ta tid för sig själv och sin miljö och njuta av livets enkla saker. Funktionella grejer och naturnära material. Sånt gillar jag. Mysigt att kika runt där även om jag bara kom ut med några handdukar och en tygkasse. Behövde väl inget annat just då.
Receptet på rabarberkakan är beprövat och enkelt Jag har fått det av min kompis Lena. Ny note to self bara att den avlånga pajformen jag har är lite för liten. Det rann över lite och luktade bränt en stund. Men kakan blev god. Eftersom allt varit några veckor senare i år var rabarbern fortfarande helt ok och inte för stor eller träig som den kan bli ett tag efter midsommar.
Grovmalen kardemumma på är pricken över i. Har en kryddkvarn bara för kardemumma. Enklare än att mortla och mycket godare än färdigmald.
Egen gurka och köpta rädisor och lite svarta sesamfrön till köttfärspajen.
Jag gillar också frukostar precis som Emma Hamberg. Att förgylla de med färska bär nu är underbart gott och fräscht.
Vi har satt vinbär och krusbär i pallkragar med smultron runt om kanterna. Hallonen står också i en lång låda för att hålla sig på plats. Har rensat bort ett gammalt hallonsnår med pyttesmå hallon som man inte kom åt att plocka. De var en kvarleva från de gamla ägarna.
Familjen and har varit på besök några gånger. En andmamma med ett gäng ungdomar. De upptäckte tyvärr smultronen. De brukar inte gå upp på tomten utan hålla sig i vattnet. Tycker de är bäst där.... De har mat i vattnet men lär sig väl annat om de blir matade på land såklart.
Den boken måste jag läsa...långa frukostar gillar jag också! Extra allt och klockan får gärna rinna iväg...vinbär och hallon i pallkrage ska jag testa, bra tips!!
SvaraRaderaSommarkram från Titti
Ja en mysig och livsglad bok som jag blev inspirerad av!
RaderaKram Annika